HANISKA: V obci sa v sobotu zídu obdivovatelia silných psov

10.08.2012 Prešov

Haniska 10. augusta (TASR) – Milovníci silných a húževnatých psov sa v sobotu (11. 8.) zídu v rekreačnej zóne v Haniske pri Prešove. V pretekárskom areáli, ktorý vznikne na parkovisku, sa uskutoční 1. ročník súťaže v ťahaní záťaže psami všetkých plemien pod názvom "Weight pulling Haniska".
Podujatie organizuje Monart, agentúra pre vidiecku turistiku a služby, Prešov v spolupráci so športovým klubom Sibírsky husky team Haniska, prizvali si aj partnerov z Jakloviec, ktorí takúto akciu pripravujú už 14 rokov.
"V okolí Prešova podobné preteky nemajú tradíciu, a preto sme sa rozhodli niečo také vytvoriť. Naším cieľom je vybudovať seriál týchto pretekov, aby sme sa v konečnom dôsledku dopracovali k obnoveniu Slovenského pohára, na čo treba určitý počet závodov," vysvetlil člen organizačného tímu Peter Luterančík. V súčasnosti sa takéto preteky organizujú v Jaklovciach, Mošovciach, pribudnúť má Haniska a v pláne je aj Sigord.
Súťaž sa začne o 10. hodine a je rozdelená do niekoľkých hmotnostných kategórií. Pre psov ide o kategórie do 33 kilogramov a nad 33 kilogramov. U feniek je hranica do 30 kg a nad 30 kg. Okrem toho vyberajú organizátori aj absolútneho víťaza súťaže.
Luterančík uviedol, že v súčasnosti je rekordná záťaž, ktorú potiahol slovenský pes, niekde na úrovni 2000 kilogramov. Psy budú ťahať náklad na vozíku umiestnenom na koľajničkách a musia ho potiahnuť na vzdialenosť osem metrov.
"Základná váha, s ktorou sa štartuje, je 350 kg, každý pes má osem pokusov plus jeden opravný. Na každý pokus má 90 sekúnd. Meria sa čas, naložená váha a pridáva sa zvyčajne po 100 kg," konštatoval Luterančík.
Klub Sibírsky husky team Haniska bol založený v roku 1998 Jaroslavom Nižnianským a vtedajším starostom obce Haniska Ladislavom Jambrichom. Jeho členovia sa venujú pretekaniu so psím záprahom. Na Slovensku sa korene tohto športu datujú približne od roku 1992, takže patrí medzi pomerne mladé. Slovenskí zástupcovia a konkrétne aj členovia klubu z Hanisky v tomto odvetví dosahujú významné úspechy na európskych i svetových podujatiach.
 

Vyberte región

mark